در این گزارش آخرین وضعیت تکلیف کالابرگ الکترونیکی و همچنین دهک بندی یارانه بگیران را می خوانید.

آخرین خبرها از تکلیف کالابرگ و دهک های یارانه بگیر
به نقل از پایگاه خبری دخالت ایده پرداخت یارانه نقدی نخستین بار در دولت موسوم به «مهرورزی» و در پی اعلام سیاستهای تحول اقتصادی (یا به تعبیری دیگر، جراحی اقتصادی) در سالهای پایانی دور اول ریاست جمهوری (۱۳۸۷ خورشیدی) و بر مبنای اصلاح قیمتها و هدفمندسازی یارانهها شکل گرفت. مبلغ ۴۵ هزار تومان یارانه نقدی به ازای هر نفر، در لایحه بودجه ۱۳۸۸ پس از بحثهای طولانی و چالشبرانگیز در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید.
دولت «تدبیر و امید» که پس از دولت «مهرورزی و عدالتخواهی» زمام امور را به دست گرفت، بدون هیچ تغییری در روش پرداخت یارانه نقدی، همان رویه قبلی را ادامه داد. اما در اقدامی غیرمنتظره، با افزایش ۲۰۰ درصدی قیمت بنزین، ضمن ادامه پرداخت یارانه قبلی، مبلغ ۶۰ هزار تومان به ازای هر نفر را به حدود ۶۰ میلیون نفر پرداخت کرد؛ این در حالی بود که پیش از آن، خود منتقد پرداخت یارانه نقدی بود.
اعلام برنامههای تحول اقتصادی
دولت سیزدهم که پس از دولت «تدبیر و امید» روی کار آمد، با اعلام برنامههای تحول اقتصادی، نشان داد که همان برنامه تحول اقتصادی مبتنی بر جراحی اقتصادی دولت «مهرورزی» را دنبال میکند. حذف ارز ترجیحی برای کالاهای اساسی و ضروری، افزایش تعرفه کالاهای وارداتی، افزایش حدود ۶ برابری نرخ تسعیر ارز و افزایش تقریباً ۶ برابری قیمت کالاهای مصرفی مردم، منجر به تشدید تورم در سال ۱۴۰۱ شد.
یکی از برنامههای اصلی این دولت برای تأمین امنیت غذایی خانوارها، اختصاص یارانه به اقشار کمدرآمد بود. با افزایش تورم و ناکافی بودن یارانه ۳۰۰ هزار تومانی برای دهکهای چهارم تا نهم و بخشی از دهک دهم، در کنار یارانه ۴۰۰ هزار تومانی دهکهای اول تا سوم، دولت سیزدهم در طرحهای جدید با اختصاص یارانههای ویژه تلاش کرد به تأمین کالری روزانه کودکان زیر ۶ سال و زنان باردار و شیرده کمک کند. علاوه بر این، کالابرگ الکترونیکی نیز فعال شد. اما روش پرداخت یارانه در دولت سیزدهم به این صورت بود که خانوارهای هر دهک یا یارانه نقدی دریافت میکردند یا با انصراف از آن، کالابرگ الکترونیک برایشان شارژ میشد که سبد غذایی این طرح شامل ۱۱ قلم کالای اساسی با میزان مشخصی برای خرید از هر کدام بود.
کالابرگ الکترونیک در دولت چهاردهم برای چه دهکهایی شارژ میشود؟
مرحله اول و دوم شارژ کالابرگ که از اسفند ۱۴۰۳ در دولت چهاردهم آغاز شد، برای دهکهای درآمدی اول تا هفتم (۱ تا ۷) بود و در سه فاز اجرا شد. فاز اول حمایتی بود و شامل افراد تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی و سازمان بهزیستی میشد. فاز دوم، دهکهای اول تا سوم (۱ تا ۳) درآمدی را در بر میگرفت که به ازای هر نفر ۵۰۰ هزار تومان شارژ شد. فاز سوم نیز به ازای هر نفر ۳۵۰ هزار تومان اختصاص یافت و افراد میتوانستند با مراجعه به فروشگاههای خرد، عمده و زنجیرهای خرید کنند.
این اعتبار خرید محدودیت زمانی ندارد و از بین نمیرود. افراد میتوانند حتی پس از گذشت دو ماه نیز به فروشگاههای طرف قرارداد مراجعه کرده و کالاهای تعیین شده را خریداری کنند. بر این اساس، از مرحله اول تا پایان مرحله دوم (که دو هفته پیش بود)، شهروندان میتوانند تا پایان خرداد ماه سال ۱۴۰۴ خرید کنند؛ چه کسانی که بخشی از اعتبار را استفاده کردهاند و چه افرادی که هنوز خریدی انجام ندادهاند و قصد دارند یکجا خرید کنند. تمایل مردم در خرید ۱۱ قلم کالای اساسی بیشتر به خرید محصولاتی با ماندگاری بالا مانند حبوبات، برنج و روغن و سپس گوشت قرمز و گوشت مرغ بوده است.
در این دو مرحله مردم چقدر خرید کردند؟
در مرحله اول ۵۵ میلیون نفر خرید کردند و در مرحله دوم تا شنبه ۱۳ اردیبهشت، ۵۷ میلیون نفر از این اعتبار استفاده نمودند. هیچ مشکلی در تأمین کالا و اعتبار وجود نداشت. فاز اول طرح کالابرگ الکترونیک فقط شامل دهکهای درآمدی حمایتی (تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی و سازمان بهزیستی) از دهک اول تا هفتم (۱ تا ۷) میشد. فاز دوم شامل دهکهای درآمدی یک تا سه (۱ تا ۳) بود که میتوانستند هم خانوادههای معمولی و هم حمایتی باشند.
در کشور حتی خانوادههای دهک ۸ حمایتی (مانند خانوادههای دارای معلول) نیز وجود دارند که مشمول طرح کالابرگ الکترونیکی نشدند. دستورالعمل این کمک هزینه معیشتی فقط دهکهای درآمدی یک تا هفتم را پوشش میداد. هیچ اجباری در نوع خرید خانوار از این ۱۱ قلم کالای اساسی وجود ندارد. توصیه ما خرید از سه گروه کالایی (لبنیات، پروتئینها یا خواربار) است. افراد میتوانند از هر یک از این سه گروه غذایی، هر کالایی را به هر میزان و با توجه به اعتبار کالابرگ الکترونیکی خود خریداری کنند. برای مثال، میتوانند به اندازه اعتبار خود یک شانه تخم مرغ و یک کیسه ۱۰ کیلوگرمی برنج بخرند.