درگیری نظامی بین نیروهای نظامی آذربایجان و ارمنستان در منطقه مورد مناقشه قرهباغ مجددا از سر گرفته شده است.
وزارت دفاع جمهوری آذربایجان، صبح امروز در گزارشی از حملات گسترده نیروهای ارمنستان به مواضع ارتش جمهوری آذربایجان و مناطق مسکونی مرزی این کشور و کشته شدن افراد غیرنظامی خبر داد.
نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان گفته است که آذربایجان حملاتی هوایی و توپخانهای انجام داده است و نیروهای ارمنستان در پاسخ دو هلیکوپتر و سه پهپاد آذربایجان را سرنگون کردهاند.
آذربایجان نیز میگوید که ارمنستان آغاز کننده درگیریها بوده و یک حمله سنگین را در خط مقدم انجام داده است.
نیکول پاشینیان گفت: نظامیان ارمنستان موفق شدند ۲ بالگرد ، ۳ پهپهاد و ۳ تانک مهاجمین را ساقط کنند.
بنا به این گزارش، نیروهای ارمنستان با استفاده از سلاح های سنگین از جمله توپخانه ها مواضع واحد های ارتش جمهوری آذربایجان در امتداد مناطق مرزی و نیز روستاهای مرزی “قاپانلی” شهرستان “ترتر”، “چیراغلی” و “ارتا قروند” شهرستان “آقدام”، “آلخانلی” و شکوربیکلی” شهرستان “فضولی” و “جوجوق مرجانلی” شهرستان “جبرایل” را مورد هدف قرار دادند که بر اثر آن تعدادی از افراد غیر نظامی کشته و زخمی شدند. همچنین خساراتی به واحد های مسکونی و اقتصادی مناطق مرزی وارد شده است .
این گزارش افزود: واحد های ارتش جمهوری آذربایجان مستقر در نزدیکی خط تماس نیروها با استفاده از سامانه های موشکی و توپخانه ها، جنگنده و ماشین های زره پوش در راستای جلوگیری از حملات نیروهای ارمنستان در مسیر “ترتر – آقدام” و ” فضولی – جبرایل” اقدام می کنند .
سابقه طولانی درگیری نظامی آذربایجان و ارمنستان
چهار دهه است که مناقشه بر سر مالکیت منطقه قرهباغ موجب تنش در این منطقه شده است، از لحاظ حقوق بینالملل این منطقه بخشی از جمهوری آذربایجان است اما تحت کنترل اقوام ارمنی قرار دارد. در سال ۲۰۱۶ درگیری نظامی در این منطقه به مدت چهار روز به طول انجامید.
مناقشه میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان بر سر منطقه قرهباغ کوهستانی در سال ۱۹۸۸ میلادی آغاز و در سال ۱۹۹۲ میلادی به درگیریهای نظامی تبدیل شد .
بر اثر مناقشه منطقه قرهباغ کوهستانی جمهوری آذربایجان و هفت شهرستان دیگر در همجواری آن تحت تصرف نیروهای ارمنستانی درآمد .
در سال ۱۹۹۴ میلادی با میانجیگری گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا آتشبس میان طرفین مناقشه برقرار شد، ولی تلاشهای بینالمللی برای حل مسالمتآمیز این مناقشه تا به حال نتیجهای نداشته است .
سازمان امنیت و همکاری اروپا سالهاست تلاش دارد تا از طریق دیپلماتیک به راه حلی برای این مسئله از طریق گفتگو و تفاهم دست یابد و صلح را در این منطقه برقرار کند.
روسیه به همراه فرانسه و آمریکا از سال ۱۹۹۷ میلادی ریاست مشترک در گروه میانجی مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا ویژه حل مسالمتآمیز مناقشه قرهباغ را بر عهده دارد.