دادگاه کیفری عربستان سعودی عاملان حادثه سقوط جرثقیل در مکه مکرمه را تبرئه کرد و این حادثه را بلای آسمانی توصیف کرد.
سقوط جرثقیل در طی پروژه توسعه مسجد الحرام در روز جمعه ۲۰ شهریور ۱۳۹۴ همزمان با مراسم حج در محوطه «بیت الله الحرام» سقوط کرد که در اثر آن ۱۱۱ نفر از جمله حجاج کشورهای مختلف جان خود را از دست دادند و ۲۳۸ تن دیگر نیز زخمی شدند. در مهر ماه همان سال نیز حادثه «منا» روی داد . مقامات سعودی باد شدید و توفان را عامل سقوط این جرثقیل عنوان کردند.
تبرئه عاملان سقوط جرثقیل در مکه
دادگاه کیفری مکه حادثه سقوط جرثقیل در مسجدالحرام در سال ۲۰۱۵ را بلای آسمانی توصیف و ۱۳ نفر از متهمان این پرونده از جمله شرکت «بن لادن» را تبرئه کرد.
دادگاه مزبور با توجه به گزارش هواشناسی در زمان وقوع حادثه، سقوط جرثقیل را یک ” فاجعه و بلای آسمانی و طبیعی ” ذکر کرد و مدعی شد که ” در برابر آن هیچ گونه اقدام احتیاط آمیز نمیشد، اتخاذ کرد و از نظر فقهای سعودی مسئولیتی متوجه عوامل آن نیست”.
شرکت پیمانکاری بن لادن مجهز به تجهیزات ایمنی برای مقابله با بلایای طبیعی نبوده است و این در حالی است که هیچ شرکتی در سطح جهان ملزم به داشتن تجهیزات یا ابزاری برای تجزیه و تحلیل شرایط آب و هوایی نیست.
شایان ذکر است سازمان هواشناسی سعودی در روز حادثه و روز قبل از آن گزارشی در ارتباط با شرایط جوی این کشور منتشر کرده بود. گزارش مزبور سرعت باد در دریای سرخ را تا ۳۸ کیلومتر در ساعت ذکر کرد که بر اساس تعریف رایج در هواشناسی از چنین بادی به عنوان توفان یاد نمیشود.
همچنین دادگاه کیفری عربستان مدارک و اسناد حاوی هشدار سازمان هواشناسی در خصوص احتمال وقوع این حادثه را ارائه نداده است. این دادگاه اعلام کرد که برای مقابله با خطرات ناشی از بلایای طبیعی پیش بینی شده که وقوع وزش بادها تا ۷۰ کیلومتر در ساعت یا بیشتر از آن یک فاجعه تلقی میشود که این امر مستلزم فعال شدن طرح ملی است.
گروه ساخت و ساز بن لادن که متعلق به خانواده اسامه بن لادن سرکرده معدوم گروه تروریستی القاعده می باشد در ابتدا مسئول این حادثه معرفی شده بود اما هم اکنون با تبرئه همه متهمین، آب و هوا عامل این حادثه معرفی شده و دولت سعودی از مسئولیت این حادثه خونبار شانه خالی کرده است.