به گفته برخی معلمان، تصحیح الکترونیک اوراق امتحانات نهایی اگر چه فرآیند اعلام نمرات را طولانی کرد، اما به دلیل مزیتهایی که دارد باعث ایجاد شفافیت و کاهش خطا شده است؛ با این حال دشواری سؤالات امتحانات نهایی امسال جای نقد و بررسی بسیار دارد
امتحانات نهایی دانشآموزان پایه دوازدهم در تاریخ ۲۵ خردادماه به اتمام رسید. امتحانات نهایی خرداد امسال با سالهای قبل از آن جهت تفاوت دارد که این نمرات در پذیرش دانشگاه سهم ۴۰ درصدی و قطعی دارد و سهم کنکور نیز ۶۰ درصد است.
از سوی دیگر اوراق امتحانات نهایی امسال به روش الکترونیک تصحیح میشود که در مقایسه با روش تصحیح سنتی، تفاوتهایی دارد.
در روش تصحیح الکترونیک، مصحح با رمز وارد سامانه میشود و درخواست برگه امتحانی را وارد میکند پس از آن یک برگه در صفحه بارگذاری میشود در سمت راست صفحه هم بارم هر سؤال و قسمتهای آن آمده است که پس از خواندن برگههای پاسخنامه مصحح نمره هر سؤال را داده و به ترتیب آن را ثبت میکند؛ همچنین شمارش نمرات توسط سیستم انجام میشود که احتمال خطا را کاهش میدهد.
در روزهای اخیر برخی معلمان نسبت به روش تصحیح الکترونیک نقدهایی را داشتند و فرآیند کُند آن را موجب تأخیر در اعلام نتایج امتحانات نهایی تا به امروز میدانند.
به گفته این معلمان؛ تا قبل از امسال برای تصحیح دوم فقط برگه تصحیح شده اول را چک میکردیم، اما امسال تصحیح دوم درست مانند تصحیح اول است و ما نمیدانیم وقتی داریم یک برگه را تصحیح میکنیم آیا قبل از ما همکاری آن را تصحیح کرده یا خیر، برای همین روند طولانی میشود.
قابل ذکر است که برگههای امتحانات نهایی توسط دو مصحح تصحیح میشود و پس از ثبت نمرات توسط مصححان اول و دوم اگر اختلاف نتیجه کمتر از یک نمره باشد، سامانه به صورت خودکار میانگین نمرات اعلام شده توسط مصحح اول و دوم را با گرد کردن به نفع شرکتکننده (رو به بالا) به عنوان نمره نهایی ثبت میکند و اگر این اختلاف بیش از یک نمره باشد، سؤالات مورد اختلاف نظر با نمایش نمرات ثبت شده توسط دو مصحح قبلی به مصحح سوم ارجاع میشود.
با این حال، طیبه موسوی؛ دبیر زیستشناسی که در تصحیح الکترونیک اوراق امتحانات نهایی درس زیستشناسی حضور داشته است، درباره طولانی شدن اعلام نمرات دانشآموزان به تسنیم گفت: تصحیح الکترونیک شفافیت ایجاد کرده است، در گذشته تصحیح نخست را یک معلم و تصحیح دوم را معلم دیگری انجام میداد و ممکن بود بتوانند با یکدیگر هماهنگ شوند چون حقالزحمه فقط در صورت تصحیح و تجدید نظر پرداخت میشد و این میتوانست احتمال اعمال نظر را افزایش دهد.
در تصحیح الکترونیک هر برگه دو بار کامل تصحیح میشود، از سوی دیگر طی سالیان اخیر، حوزههای امتحانات نهایی خود را محدود به برخی افراد معتمد مدنظرشان کرده بودند آن هم با این بهانه که بسیار سریع تصحیح میکنند.
به گفته این معلم؛ در روش تصحیح الکترونیک شاهد تبادل برگههای امتحانات بین استانها هستیم و این به عدالت نزدیکتر است.
من یک بلاک متنی هستم، روی دکمه ویرایش کلیک کنید تا این متن را تغییر دهید. لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.
یک خطا در کلید سؤالات
موسوی درباره کٌند بودن روند تصحیح الکترونیک بیان کرد: در ابتدا ممکن است روند تصحیح برای معلم طولانی شود اما بعد از تصحیح ۱۰ برگه وضعیت دیگر اینگونه نیست و فرد به سرعت مناسب میرسد و تصحیح ۷ تا ۱۰ دقیقه به طول میانجامد. البته در امتحانات نهایی امسال شاهد یک خطا بودیم و برای برخی سؤالات، چند پاسخ صحیح وجود داشت که در کلید سؤالات فقط یک پاسخ ذکر شده بود و این باعث اعمال سلیقه مصححان شد البته دبیرخانه کشوری دروس باید نسبت به این موضوع واکنش سریع نشان میدادند اما بسیار دیر اقدام کردند.
تصحیح اوراق به اتمام رسیده است
مجموعه این اقدامات باعث طولانی شدن روند تصحیح اوراق امتحانات نهایی شد ولی طبق آخرین اطلاع بنده، تصحیح اوراق به اتمام رسیده است.
نتایج امتحانات را بعد از کنکور اعلام کنید
این معلم با انتقاد نسبت به دشواری سؤالات امتحانات نهایی امسال گفت: سؤالات بسیار ریز و از مباحثی همچون مقدمه و بخشهایی که در کتاب درسی ذکر شده بود در امتحانات از آنها سؤال طرح نمیشود، سؤال وجود داشت. بنده در تصحیح اوراق امتحانی درس زیستشناسی متوجه شدم درصد قابلتوجهی از دانشآموزان نمره متوسط و پایین را کسب کردند به همین دلیل بهتر است نتایج را بعد از کنکور اعلام کنند.
همچنین عدم پاسخ درصد بالایی از دانشآموزان به یک سؤال میتواند ناشی از ابهام در سؤال باشد، بنابراین در صورت امکان سؤال مبهم را حذف کنند.
اعلام نمرات امتحانات نهایی در روز شنبه
با این حال عبدالرسول پورعباس؛ رئیس سازمان سنجش آموزش کشور امروز گفت: سوابق تحصیلی داوطلبان از روز شنبه در سایت آموزش پرورش منتشر میشود و تا آخر تیرماه نمرات باید به سازمان سنجش اعلام شود.