• امروز : شنبه - ۹ تیر - ۱۴۰۳
  • برابر با : 23 - ذو الحجة - 1445
  • برابر با : Saturday - 29 June - 2024
2

همکاری ایران و هند در زمینه یوزپلنگ آسیایی

  • کد خبر : 54883
  • 09 ژوئن 2024 - 9:22

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست از همکاری ایران و هند در زمینه یوزپلنگ آسیایی، ایجاد یگان پهپادی همچنین یگان دریایی برای حفاظت از محیط زیست خبر داد.

همکاری ایران و هند

همکاری ایران و هند

علی سلاجقه در گفت و گو همزمان با هفته محیط زیست درباره شعار این هفته با عنوان «سهم من در تداوم حیات» اظهارکرد: سه کشور در دنیا در قانون اساسی اصلی درباره محیط زیست دارند. همه کشورها اذعان می‌کنند که اصل ۵۰ قانون اساسی ایران یکی از مترقی‌ترین اصول است و این نشاندهنده بلوغ فکری و علمی کشور می‌دانند.

بر اساس این اصل، مسوولیت حفظ محیط زیست بر عهده آحاد مردم است. دولت سیزدهم نیز دولت مردمی و انقلابی بوده است و حل همه مشکلات را صرفا با مشارکت خود مردم ولی با هدایت دولت با سیاستگذاری مناسب میسر می‌داند.

وی اضافه کرد: شعاری که در سال اول دولت سیزدهم در لوای شعار سال انتخاب کردیم، «محیط زیست مردم‌پایه، فناورانه و هوشمند» بود. علاوه بر آن شعار سال جاری درباره جهش تولید با مشارکت مردم است.

احداث خانه‌های محیط زیست در کشور برای آموزش و فرهنگسازی

رئیس سازمان محیط زیست با بیان اینکه خانه‌های محیط زیست را برای اولین بار در کشور در دولت سیزدهم راه‌اندازی کردیم، گفت: تاکنون بیش از ۲۰۰۰ خانه محیط زیست ایجاد شده و حلقه واسط بین همه اقشار مردم با مجموعه محیط زیست کشور و سایر دستگاه‌ها است. هرچند حدود  ۱۰۸۰ سمن محیط زیستی در کشور داریم که خوشبختانه غالبا مجموعه‌های دغدغه‌مند، دلسوز و عالم به محیط زیست هستند. با این حال خانه‌های محیط زیست به حلقه واسطی تبدیل شده است تا مردم در این خانه‌ها بر اساس اشتراکات خود درباره موضوعات زیست‌محیطی شروع به فعالیت کنند.

وی درباره فعالیت‌های انجام شده در خانه‌های محیط زیست اظهارکرد: محیط زیست کشور با پول دولت قابل مدیریت کردن نیست. مدیریت محیط زیست اصلا دولتی نمی‌تواند انجام شود بنابراین باید از ظرفیت‌های مردمی استفاده شود بنابراین اصلی‌ترین اقدامات در خانه‌های محیط زیست آموزش، تسهلیگری، فرهنگسازی است.

سلاجقه با ذکر مثالی گفت: یکی از معضلات زیست‌محیطی کشور «پسماند» است که چهره‌های شهرها را مخدوش کرده است. هم برخی جوانان را در چرخه‌های ناسالم اقتصادی قرار داده است و شاهد زباله‌گردی هستیم و هم در سطح ملی یک مافیا با چرخه مالی حدود ۸۰  هزارمیلیارد تومانی به وجود آورده است این در حالیست که به‌راحتی می‌توان تفکیک از مبدا پسماند را در خانه‌های محیط زیست به مردم آموزش داد. در واقع خانه‌های محیط زیست یک کار زیربنایی و زیرساختی است تا با حداقل هزینه بتوان حداکثر دستاورد را داشته باشیم.

راه‌اندازی خانه‌های فناور محیط زیست

وی با اشاره به ایجاد خانه‌های فناور محیط زیست اظهارکرد: این خانه‌ها از لحاظ علمی در سطح بالاتر هستند و استفاده از ظرفیت‌های دانش‌بنیان برای حل مشکلات زیست‌محیطی را در دستور کار دارند. این خانه‌ها ارتباط بین مراکز دانشگاهی، پژوهشی و محیط زیستی کشور را میسر می‌کنند چراکه محیط زیست یک مساله کاملا دانش‌بنیان است و باید در مرز علم حرکت کنیم. از اندیشه‌های جوانان می‌توان در خانه‌های فناور محیط زیست بهره برد  و در جهت حل مشکلات کشور آن‌ها را ساماندهی و از این اندیشه‌ها استفاده کرد.

سلاجقه اضافه کرد: وزارت علوم در هر استان یک دانشگاه مادر در نظرگرفته است. ما در هر استان یک اداره کل محیط زیست نیز داریم. دو وبینار در دوران شیوع کرونا برگزار کردیم و رئیس دانشگاه مادر و مدیر کل حفاظت محیط زیست هر استان در آن‌ها حضور یافتند. مدیرکل محیط زیست به تشریح چالش محیط زیستی استان محل خدمت خود پرداخت و دانشگاه مادر اعلام کرد که آیا توانایی حل مشکل را دارد یا نه؟ بنابرابن با تکیه بر توان داخلی خود در جهت کاهش مشکلات محیط زیستی کشور تلاش کردیم.

حل مسایل محیط زیستی

وی در ادامه گفت: همین ایده در قالب خانه‌های فناور محیط زیست به کار گرفته شد تا جوانان و دانشجویان با طرح اندیشه‌های نوآورانه و دغدغه‌مند خود برای  حل مسایل محیط زیستی کشور مشارکت کنند و ما هم ساماندهی و سیاستگذاری بکنیم تا این ایده‌ها به نحو مطلوب مدیریت و هدایت شود.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: مبنای شکل‌گیری جمهوری اسلامی، حضور مردم بود. دولتی مردمی – انقلابی در جهت احیای یکی از شعارهای اصلی انقلاب اسلامی حرکت کرد که حضور و مشارکت مردم و اهمیت دادن به آنان بود. سازمان محیط زیست در این جهت خوشبختانه جزو دستگاه‌های پیشرو بوده است.  تلاش کرده‌ایم از ظرفیت‌های سمن‌های محیط زیستی به نحو مطلوب بهره ببریم و در تمام سطوح سیاستگذاری، مدیریتی و تصمیم‌گیری سازمان محیط زیست مردم را دخالت داده‌ایم یعنی یک نماینده‌ از سمن‌ها در شورای راهبردی سازمان حضور دارد.

پیشرفت ۸۴ درصدی ساماندهی در همکاری ایران و هند

وی درباره دستاوردهای سازمان حفاظت محیط زیست در دولت سیزدهم گفت: دستاوردهای میدانی که خود شهید آیت‌الله رئیسی آن‌ها را مدیریت کردند، زیاد داشتیم. به عنوان نمونه موضوع زباله سراوان سال‌ها لقلقه زبان همه دولتمردان بود. عمق این زباله ۹۰ متر بود و سطح ۱۹ هکتار از بهترین جنگل‌های کشور توسط شیرابه این زباله‌ها در حال از بین رفتن بود. در این شرایط شهید آیت‌الله رئیسی راسا برای بررسی وضعیت زباله‌های سراوان در منطقه حضور پیدا کردند. جلسات ستاد مدیریت پسماند کشور نیز ماهانه و مستمر برگزار شده است و تمام دستگاه‌ها را بسیج کرده‌ایم. بر اساس گزارش ارایه شده در آخربن جلسه ستاد حدود ۸۴ درصد در زمینه تثبیت و ساماندهی زباله‌های سراوان پیشرفت داشته‌ایم.

همکاری ایران و هند در زمینه یوز آسیایی

سلاجقه ادامه داد: هند به یوز آسیایی علاقه زیادی دارد و یکی از وزرای این کشور پیشنهاد کرد که نشست‌هایی برای تبادلات علمی درباره این گونه در هندانجام شود.

وی با اشاره به تلف شدن یوز در جاده‌های ترانزیتی گفت: ما همیشه در جاده‌هایی مانند جاده میامی مشکل داشتیم. تقریبا ۴۴ کیلومتر فنس کشی در حال انجام است و در ۱۰ کیلومتر روشنایی بیشتر انجام شده است علاوه بر آن سرعت‌گیرها احداث و علایم متعدد هشدار در مسیر نصب شده است. در واقع کارهای زیربنایی انجام شده و جزو دستاورهای همکاری ایران و هند محیط زیستی این دولت است و در حال تسری دادن آن به سایر گونه‌های جانوری در سایر نقاط کشور هستیم.

معابر هر منطقه‌ای

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست اضافه کرد: تلاش می‌کنیم معابر هر منطقه‌ای که حیات وحش پویایی دارد را با همکاری وزارت راه و شهرسازی برای گونه‌های جانوری امن‌تر کنیم یعنی هم معابر زیرگذر، هم روگذر امن‌تر شود.

سلاجقه در بخش دیگری از صحبت‌های خود با اشاره به تاثیر تغییر اقلیم بر اختلاط گونه‌های وحشی و اهلی گفت: تغییر اقلیم باعث می‌شود گونه‌های حیات وحش از ارتفاعات بالادست به ارتفاعات پایین‌تر برای تغذیه بیایند. در این شرایط ممکن است اختلاط با گونه‌های دیگر پیدا کنند و متاسفانه باعث ایجاد بیماری‌هایی بین حیوانات می‌شود. سعی می‌کنیم این اختلاط انجام نشود و در خیلی از نقاط کشور چه از لحاظ تغذیه و حضور دامپزشکان تمهیدات لازم اندیشیده شده است.

لینک کوتاه : https://dekhalat.com/?p=54883

برچسب ها

نوشته های مشابه

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰

دیدگاهها بسته است.