فیزیکدانان موسسه علوم و فناوری اتریش(IST) نمونه اولیه راداری را اختراع کردهاند که از دره تنیدگی کوانتومی به عنوان روشی برای شناسایی اشیاء استفاده میکند. این ادغام موفقیت آمیز از مکانیک کوانتومی در دستگاهها میتواند به طور قابل توجهی بر صنایع زیست پزشکی و امنیتی تأثیر بگذارد.
ساخت نخستین رادار کوانتومی
درهم تندیگی کوانتومی یک پدیده فیزیکی است که به موجب آن دو ذره به هم پیوسته مرتبط میمانند و ویژگیهای جسمی خود را بدون در نظر گرفتن فاصله از یکدیگر با یکدیگر به اشتراک میگذارند. اکنون دانشمندان گروه تحقیقاتی پروفسور “ژوهانس فینک” در انستیتوی علوم و فناوری اتریش(IST) با همکاری “شبیر برزنجه” از دانشگاه “کلگری”، “استفانو پیراندولا” از موسسه فناوری ماساچوست(MIT) و دانشگاه “یورک” انگلیس و “دیوید ویتالی” از دانشگاه “کامروینو” در ایتالیا نوع جدیدی از فناوری آشکارسازی به نام “روشنایی کوانتومی مایکروویو” را به نمایش گذاشتهاند که از فوتونهای مایکروویو درهم تنیده به عنوان روشی برای تشخیص استفاده می کند.
نمونه اولیه این رادار که به عنوان “رادار کوانتومی” نیز شناخته میشود، قادر است اشیاء را در محیطهای حرارتی پر سر و صدا که سیستمهای راداری کلاسیک اغلب در آن با شکست مواجه میشوند، تشخیص دهد. این فناوری کاربردهای بالقوهای برای اسکنرهای امنیتی بیولوژیکی فوق العاده کم انرژی و اسکنرهای امنیتی دارد.
نحوه کار این دستگاه و اصول مورد استفاده آن ساده است؛ محققان به جای استفاده از مایکروویو معمولی، دو گروه فوتون را درگیر میکنند که به آنها فوتونهای سیگنال و بیکار میگویند. فوتونهای سیگنال به سمت هدف مورد نظر ارسال میشوند، در حالی که فوتونهای بیکار در یک عایقبندی نسبی، عاری از تداخل و سر و صدا سنجیده میشوند. هنگامی که فوتونهای سیگنال بازتاب میشوند و برمیگردند، درگیری و درهم تنیدگی واقعی بین فوتونهای سیگنال و بیکار از بین میرود، اما مقدار کمی از همبستگی باقی میماند و یک نشان یا الگو ایجاد میکند که صرف نظر از سر و صدا و شلوغی محیط، وجود یا عدم وجود شیء هدف را توصیف میکند.