شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، قطعنامهای را که ایران را به عدم همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی متهم میکند به تصویب رساند. این قطعنامه پس از رأیگیری با ۳۰ رأی موافق، ۲ رأی مخالف (روسیه و چین) و ۳ رأی ممتنع (هند، لیبی و پاکستان) به تصویب رسید.
آمریکا، انگلیس، آلمان و فرانسه روز دوشنبه پیشنویس قطعنامهای را که ایران را به عدم همکاری کامل با آژانس بینالمللی انرژی اتمی متهم میکند به شورای حکام آژانس تحویل دادند.
سازمان انرژی اتمی ایران چهارشنبه با صدور بیانیهای از قطع فعالیت تعدادی از دوربینهای فراپادمانی آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ایران خبر داد.
بیانیه مشترک آمریکا و اروپا
در بیانیه آمریکا که نماینده این کشور آن را در جلسه شورایحکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرائت کرد، آمده است: «چیزی که ما به آن نیاز داریم یک شریک مشتاق در ایران است. بهطور خاص، لازم است ایران درخواستها برای رفع تحریمهای فراتر از برجام را که در حالحاضر مانع از رسیدن به توافق است کنار بگذارد.»همچنین در بخشی از بیانیه اتحادیه اروپا و تروئیکای اروپایی ضمن اینکه تاکید کردهاند ما عمیقا نگران پیشرفتهای هستهای مداوم ایران که در اسناد مدیرکل گزارش شده، هستیم، آمده است: «اتحادیه اروپا عمیقا نگران این است که ایران – زمانی که درحال مذاکره برای بازگشت به اجرای کامل برجام است – دست به مجموعه اقدامات مغایر با برجام زده که برخی از آنها تبعات عدماشاعه هستهای جدی – و در برخی موارد حتی غیرقابل بازگشت – داشته باشند.»
ایران فعالیتی برای تولید اورانیوم فلزی نکند
در این بیانیه اقداماتی که ادعا میشود بازگشت به برجام را سختتر میکنند ذکر شده و از جمله به موارد زیر اشارهشده است: «تداوم انباشت اورانیوم غنیسازی شده که سطح و میزان آن بسیار بیشتر از حدود برجام است؛ از جمله مواد با درصد غنای هشداربرانگیز ۲۰ و همچنین ۶۰درصد که نگرانی برای اشاعه هستهای محسوب میشوند. تداوم نصب، آزمایش و انباشت اورانیوم بههمراه سانتریفیوژهای پیشرفته و IR-۱ و بسط بیشتر توانایی ساختوساز لولههای روتور و Belows سانتریفیوژ درحالی که آژانس بینالمللی انرژی اتمی به نظارت و راستیآزمایی کامل دسترسی ندارد.» همچنین در این بیانیه ادعا شده است: «ما نگرانی بزرگ خود نسبت به فعالیتهای مهم بر روی اورانیوم فلزی که شامل اورانیوم با غنای ۲۰درصد و دستیابی به اطلاعات غیرقابل بازگشت میشود را یادآور میشویم و بنابراین از ایران میخواهیم که از کار بیشتر بر روی تبدیل UF۶ به UF۴ جهت تولید اورانیوم فلزی انجام ندهد و فعالیتی برای تولید اورانیوم فلزی خودداری کند.»
ایران از اتخاد اقدامات تنشزای بیشتر خودداری کند
در بیانیه اتحادیه اروپا و تروئیکای اروپایی از ایران خواسته شده است که تمامی تدابیر جهت شفافیت را اعمال کند تا آژانس در موقعیتی قرار بگیرد که بتواند فعالیتهای نظارتی و راستیآزمایی در رابطه با برجام – که برای تداوم جریان اطلاعات ضروری است – را ادامه دهد.
در ادامه این بیانیه با طرح این ادعا که ایران از اتخاد اقدامات تنشزای بیشتر خودداری کند، گفتهاند: «ایران باید از تمامی فعالیتهای مغایر با برجام بازگردد و بدون تاخیر بیشتر، اجرای کامل – ازجمله تدابیر مرتبط با شفافیت- را ازسر بگیرد. همکاری بهموقع و کامل با آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز کاملا مهم است.»تروئیکا همچنین با طرح این ادعا که ایران سطح غنیسازی اورانیوم را افزایش داده و آن را به سلاح هستهای نزدیک کرده، اعلام کردند این کشور در مسیر ناکامی کامل توافق هستهای (برجام) حرکت میکند.
نمایندگان نیمی از جمعیت دنیا از قطعنامه ضد ایرانی آژانس حمایت نکردند
میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین بعد از تصویب این قطعنامه تصریح کرد نمایندگان بیش از نیمی از جمعیت دنیا از قطعنامه ضد ایرانی آژانس حمایت نکردند.
او در توییتر نوشت: «شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی قطعنامه ایران که مورد حمایت آلمان، فرانسه، انگلیس و آمریکا بود را به تصویب رساندند. نمایندگان ۳۰ کشور به این قطعنامه رأی موفق دادند، دو کشور (روسیه و چین) رأی مخالف و سه کشور (هند، لیبی و پاکستان) رأی ممتنع دادند. بر این اساس، کشورهایی که نماینده بیش از نیمی از جمعیت دنیا هستند از این قطعنامه حمایت نکردند.»
واکنش تهران به بیانیه مشترک
این اقدامات تحریکآمیز کشورهای اروپایی و آمریکا با واکنش تهران مواجه شد و روز گذشته سازمان انرژی اتمی از قطع فعالیت تعدادی از دوربینهای فراپادمانی آژانس خبر داد. به گزارش خبرگزاری فارس، سازمان انرژی اتمی با صدور بیانیهای ضمن اعلام این خبر نوشت: «ایران تاکنون همکاریهای گستردهای با آژانس بینالمللی انرژی اتمی داشته است که متاسفانه آژانس بدون اینکه در نظر داشته باشد که این همکاریها ناشی از حسننیت ایران است، نهتنها قدردان این همکاریها نبوده، بلکه به نوعی آن را وظیفه ایران نیز تلقی کرده است، بههمیندلیل تصمیم گرفته شد فعالیت دوربینهای فراپادمانی دستگاه اندازهگیری برخط سطح غنا OLEM و فلومتر آژانس قطع شود که دستور آن به مسوولان مربوطه داده شده است.»سازمان انرژی اتمی در این بیانیه یادآور شده است: «البته بیش از ۸۰درصد از دوربینهای موجود آژانس دوربینهای پادمانی هستند که کمافیالسابق فعالیت این دوربینها ادامه خواهند یافت.»