برای پاسخ به سوال آیا افراد سیگاری کرونا نمی گیرند تیم پژوهشگر ژاپنی تاثیر دخانیات بر سلول در مواجهه با کروناویروس را بررسی کرده است. ظاهرا افراد سیگاری کمتر به کرونا مبتلا میشوند؛ اما اگر بشوند در معرض خطرهای بدتر و جدیترهستند. طبق ارزیابی ها، درگیری شدید با بیماری کووید۱۹ و مرگ بر اثر آن بین سیگاریها تا ۵۰ درصد بیشتر است.
نقش مصرف دخانیات در پیشگیری از ابتلا به بیماری کووید۱۹ موضوع پژوهشها و مجادلههای فراوان بوده است.
از آغاز پاندمی کرونا پژوهشگران بسیاری به این نتیجه رسیدهاند که ظاهرا خطر ابتلا به ویروس “سارس کوو ۲”، عامل بیماری موسوم به کووید۱۹ در میان مصرفکنندگان دخانیات از غیرسیگاریها کمتر است.
با این پژوهشها نگرانی سیگاریها از ابتلا به کرونا تا حدودی کاهش یافت اما تقریبا تمام این تحقیقات بر دیگر عوارض و خطرات مصرف دخانیات مهر تائید زدهاند.
افراد سیگاری کرونا نمی گیرند؟
یکی دیگر از پژوهشهای دانشمندان فرانسوی درباره اینکه آیا افراد سیگاری کرونا نمی گیرند؟ در یکی از بیمارستانهای پاریس انجام شد آنها مبتلایان به کرونا را در ارتباط با اعتیاد به دخانیات زیر نظر گرفتند.
نتیجه این پژوهش نشان داد که فقط پنج درصد از مبتلایان کرونا در این بیمارستان سیگاری بودهاند، در حالی که نسبت مصرفکنندگان دخانیات در میان شهروندان فرانسوی به مراتب بالاتر است و به حدود ۲۵ درصد میرسد.
پارادوکس سیگاریها
این پدیده که به آن “پارادوکس سیگاریها” هم گفته میشود در پژوهشهای بسیار دیگری هم تائید شده گرچه مکانیسم و علت دقیق ابتلای کمتر سیگاریها به بیماری کووید۱۹ هنوز به طور قطعی و کامل روشن نشده است.
به نظر میرسد که گروهی از پژوهشگران در شهر هیروشیمای ژاپن به پاسخی برای فهم این پدیده و ارتباط مصرف دخانیات و تاثیر آن بر پیشگیری نسبی از ابتلا به کرونا نزدیک شدهاند.
ماده سرطانزا هیدروکربنهای چند حلقهای
پژوهشگران ژاپنی این پدیده را ناشی از تاثیر ماده به شدت سرطانزای موسوم به هیدروکربنهای چند حلقهای میدانند (که PAK یا PHA نیز خوانده میشوند) و به میزان زیادی در دود سیگار وجود دارند.
مطابق این پژوهش، دستکم در شرایط آزمایشگاهی به نظر میرسد دود سیگار تا حدود زیادی مانع ورود ویروس سارس کو۲ به سلول هدف میشود و در عمل احتمال اتصال ویروس به سلول و آلوده کردن آن را کاهش میدهد.
نتیجه این آزمایش به هیچ وجه نمیتواند شهروندان را به کشیدن سیگار برای در امان ماندن از بیماری کووید۱۹ ترغیب کند.
عواقب شدیدتر و مرگ در میان سیگاریها
بر اساس برآوردهای سازمان بهداشت جهانی خطر درگیری شدید با عوارض بیماری کووید۱۹ و مرگ بر اثر ابتلا به آن در میان افراد سیگاری بین ۴۰ تا ۵۰ درصد بیشتر از غیرسیگاریها است.
نتیجهگیری نادرست از پژوهشهای علمی یا دنبال کردن توصیههای غیرجدی و شایعات درباره راههای پیشگیری از ابتلا به کرونا، تا کنون جان هزاران نفر را گرفته است.
تصور غلط که نوشیدن الکل یا غرغره کردن آن باعث کشته شدن ویروس کرونا میشود جان صدها نفر که به هر نوع الکل، از جمله الکل صنعتی متوسل شدند را گرفته است.