برگشت غذا، اسید یا صفرا را به داخل معده یا مری، ریفلاکس معده میگوییم. شایعترین علامت آن ترش کردن یا سوزش سردل است. چاقی از دلایل ریفلاکس است. همچنین نوع تغذیه در بروز آن دخیل است بهخصوص مصرف فستفودها که مملو از چربی است. مصرف برخی داروها، فشار انتهای تحتانی مری را کاهش میدهد و باعث تشدید ریفلاکس میشود.
لباسهای تنگ، فشار داخل شکمی را افزایش میدهد و در نتیجه ریفلاکس بدتر میشود. اگر روش زندگی را تغییر بدهیم، میتوانیم از این بیماری پیشگیری کنیم و اگر مبتلا شدیم با تغییر سبک زندگی بهتر میشویم. البته استرس نیز از عوامل مهم ایجاد ریفلاکس است.گاه ریفلاکس بدون علامت است. فرد دارو مصرف میکند و تازه علامتدار میشود.
ریفلاکس معده و علل بروز آن
آیا ریفلاکس علائم غیر گوارشی هم دارد؟
علائم غیرگوارشی ریفلاکس شامل تنگینفس میشود. مبتلایان، نصفشب تنگی نفس دارند و با تغییر وضعیت از حالت خوابیده به ایستاده، احساس بهبودی میکنند. خیلی از کودکان با عنوان آسم درمان میشوند غافل از اینکه ریفلاکس دارند. گاهی ریفلاکس به خاطر داشتن فتق از آغاز زندگی، وجود دارد و با درد گوش و درد پیشانی در کودک همراه است که با اصلاح فتق برطرف میشود. گرفتگی صدا نیز یکی از عوارض یا علائم ریفلاکس است.
علت سکسکه و نفخ چیست؟
سکسکه هم بهدلایل مغزی، ریوی و نیز از معده و پرده دیافراگم بروز میکند.
آیا سوزش معده بعد از مصرف میوه به علت ریفلاکس است؟
بله. ترشیجات، ادویهجات، نوشابه، شکلات و قهوه، ریفلاکس را بدتر میکند و بهتر است از آنها پرهیز شود. دوغ خوب است به شرطی که گازدار نباشد. خوراکیهای خیلی ترش و خیلی شیرین نیز نباید خورده شود.
آیا مصرف یک لیوان آب، بعد از غذا در کاهش اثرات منفی ریفلاکس مفید است؟
پی ـ اچ اسید معده بین سه تا پنج است. اگر نیم ساعت قبل و نیم ساعت بعد از غذا آب بخوریم، آب در معده توقف ندارد و با خودش هر چه که هست، میبرد. در نتیجه غذا هنوز هضم نشده، دفع میشود و جذب نمیشود، اما اگر آب را شب هنگام قبل از خواب بخورید، مفید است.