تلاش سه کشور اروپایی برای حصول توافق با چین و روسیه در مورد تمدید تحریم تسلیحاتی ایران ناموفق بوده و قطعنامه پیشنهادی آمریکا نیز با شکست مواجه خواهد شد.

تحریمهای تسلیحاتی شورای امنیت که در سالهای ۲۰۰۶ و ۲۰۰۷ علیه ایران وضع شد، پس از توافق هستهای ایران مقرر شد در تاریخ ۱۸ اکتبر سال ۲۰۲۰ مصادف با ۲۷ مهرماه سال ۱۳۹۹ برداشته شود.
«مایک پامپئو» وزیر امور خارجه آمریکا بعد از ظهر روز چهارشنبه گذشته در یک نشست خبری اعلام کرد پیشنویس قطعنامه جدید آمریکا برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران هفته آینده به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارائه خواهد شد.
دیپلماتها میگویند که به نظر میرسد آخرین تلاش انگلیس، فرانسه و آلمان برای مصالحه با روسیه و چین در مورد تمدید تحریم تسلیحاتی ایران تاکنون ناموفق بوده است. روسیه و چین از مدتها پیش از این مخالفت خود را با اقدام آمریکا اعلام کرده بودند.
یک دیپلمات چینی مستقر در سازمان ملل نیز در این باره گفت: گسترش تحریم تسلیحاتی علیه ایران فاقد مبنای قانونی است و این اقدام تلاشها برای حفظ توافق هستهای (برجام) را تضعیف میکند و پیش نویس طرح آمریکا نیز هیچ شانسی برای تصویب نخواهد داشت.
یک دیپلمات اروپایی که خواست نامش فاش نشود، گفت: هدف دولت آمریکا پایان دادن به توافق هستهای ایران است.
مخالفت اعضای شورای امنیت جهت تمدید تحریم تسلیحاتی ایران
وقتی قرار است شورای امنیت رایگیری کند هر ۱۵ عضو آن ۲۴ ساعت فرصت دارند تا نظر خود را اعلام کنند و نتیجه آن در جلسهای عمومی اعلام میشود. دیپلماتها میگویند که قطعنامه آمریکا از حمایت اندکی برخوردار است.
برای تصویب یک قطعنامه در شورای امنیت سازمان ملل متحد باید دستکم ۹ کشور عضو شورای امنیت با آن موافقت کنند و در عین حال قطعنامه از سوی هیچیک از اعضای دائم شورای امنیت (آمریکا، روسیه، چین، انگلیس و فرانسه) وتو نشد.
روسیه و چین صریحا تاکید کردهاند که با پیش نویس آمریکا مخالفت خواهند کرد. «وانگ ون بین» یکی از سخنگویان وزارت خارجه چین پنج شنبه اعلام کرد: «ما با فشار آمریکا برای گسترش تحریم تسلیحاتی علیه ایران در شورای امنیت مخالف هستیم.»
بهنظر میرسد رخدادهایی همچون موشکباران پایگاه عینالاسد توسط سپاه پاسداران در اوایل سال جاری میلادی (دیماه ۹۸)، موفقیت ایران در قرار دادن ماهواره نور در مدار زمین که اشراف اطلاعاتی ایران بر منطقه را بهشدت تقویت میکند و همچنین رزمایش بزرگ موشکی-دریایی سپاه پاسداران که موجب شد که نظامیان مستقر در پایگاههای آمریکایی در امارات، قطر و کویت ساعاتی را در پناهگاه سپری کنند، نگرانی مقامات آمریکایی از برداشته شدن تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران در ماه اکتبر را بیشتر کرده است.