علت اصلی چاقی چیست ؟ عوامل متعددی می توانند در افزایش و حفظ وزن اضافی نقش داشته باشند. اینها شامل رژیم غذایی، عدم ورزش، عوامل محیطی و ژنتیک است.
علت اصلی چاقی چیست؟
علت اصلی اضافهوزن و چاقی، عدم تعادل بین کالریهای دریافتی و کالریهای مصرفی توسط فرد است. به عبارتی می توان گفت اضافه وزن نتیجه عدم تعادل بین غذای مصرفی و فعالیت فیزیکی است.در اضافهوزن و چاقی مشکلاتی مانند دریافت زیاد غذاهای پرانرژی و پرچرب و کاهش فعالیت فیزیکی ناشی از طبیعت بیتحرک بیشتر مشاغل، تغییر سبک حملونقل و افزایش شهرنشینی وجود دارد. غذا و فعالیت افراد زمانی که کالری بیشتری نسبت به کالری مصرفی از طریق فعالیت می خورند، وزن اضافه می کنند. این عدم تعادل بزرگترین عامل افزایش وزن است.
محیط
دنیای اطراف ما بر توانایی ما برای حفظ وزن سالم تأثیر می گذارد. مثلا:
نداشتن پارکها، پیادهروها و سالنهای ورزشی مقرونبهصرفه، فعالیت بدنی را برای مردم سخت میکند.
وعده های غذایی بزرگ، کالری دریافتی آمریکایی ها را افزایش می دهد و فعالیت بدنی بیشتری را برای حفظ وزن سالم ضروری می کند.
برخی از مردم به سوپرمارکت هایی که غذاهای سالم و مقرون به صرفه مانند میوه ها و سبزیجات تازه می فروشند، دسترسی ندارند.
تبلیغات مواد غذایی مردم را به خرید غذاهای ناسالم مانند تنقلات پرچرب و نوشیدنی های شیرین تشویق می کند.
ژنتیک
تحقیقات نشان می دهد که ژنتیک در چاقی نقش دارد. ژن ها می توانند به طور مستقیم باعث چاقی در اختلالاتی مانند سندرم پرادر ویلی شوند.
ژن ها همچنین ممکن است در مستعد شدن فرد به افزایش وزن نقش داشته باشند. دانشمندان بر این باورند که ژنها ممکن است احتمال چاقی را در افراد افزایش دهند، اما عوامل بیرونی مانند مواد غذایی فراوان یا فعالیت بدنی کم نیز ممکن است برای داشتن وزن اضافی مورد نیاز باشد.
شرایط بهداشتی و داروها
برخی از مشکلات هورمونی ممکن است باعث اضافه وزن و چاقی شوند، مانند کم کاری تیروئید، سندرم کوشینگ و سندرم تخمدان پلی کیستیک.
برخی داروها نیز ممکن است باعث افزایش وزن شوند، از جمله برخی کورتیکواستروئیدها، داروهای ضد افسردگی و داروهای تشنج.
استرس، عوامل عاطفی و خواب ضعیف
برخی از افراد در هنگام بی حوصلگی، عصبانیت، ناراحتی یا استرس بیش از حد معمول غذا می خورند.
مطالعات همچنین نشان داده اند که هر چه افراد کمتر بخوابند، احتمال اضافه وزن یا چاقی بیشتر است. این تا حدی به این دلیل است که هورمونهایی که در طول خواب ترشح میشوند به کنترل اشتها و استفاده بدن از انرژی کمک میکنند.
معصومه لطفی (پایگاه خبری دخالت )